Beynimiz Nasıl Düşünce Üretir ?

Yapılan bilimsel çalışmalara göre , dünya üzerinde bulunan canlıların içerisinde tek düşünmeye sahip olan insanlardır. Bizi diğer canlılardan ayıran en büyük özelliğimiz olan düşünmekdir. Peki hiç düşünmeyi düşündükmü ? Bir yerden sonra böylesi durumlara kalkıştığımızda , beynimiz adeta tabiri caizse beynim yandı diyebilecek hale gelebiliyoruz.

Peki gelelim beynimiz nasıl düşünce üretir. Bu konu üzerine yapılan bilimsel çalışmalar ve deneyler üzerinden açıklayarak gideceğiz. Beynimiz bizlere 2 şekilde düşünce üretir;

Bunlardan ilki ;

Günlük hayatımızda hepimizin yaptığı rutin işler vardır. Yemek yemek , bir yere gitmek üzere yüremek adım atmak gibi her gün yaptığımız eylemlerdir. Bu eylemler her gün tekrar edilmekten dolayı , beynimizde bu eylemler için düşünce üretme de tamamen kendisi yapıyor diyebiliriz. Bu durum otomatik düşünce üretme olarak da adlandırabiliriz. Mutlaka aslında gün içerisinde bu durum ile karşılaşmışızdır.

Özellikle örnek vermek gerekecekse , yolda telefonuna bakarak yürüyenlerin yola bakmadan yürümeleri , otomatik düşünme diye adlandırdığımız duruma girer. Eğer beynimiz bu düşünceyi üretemeseydi , bu eylemleri yapamayacaktık.

Gelelim ikincisine ;

Hepimizin yaşadığı hayat boyunca , birçok duygu hissederiz. Bu duygularla birlikte , yaşadığımız duygu durumuna göre düşünceler üretmeye başlarız. Burada artık beynimiz bizlere otomatik düşünme üretmez biz kendimiz düşünce üretiriz. Peki bunu daha açıklayıcı hale getirmek için günlük hayatımızdan yine örnek verelim.

Evinizde , çalıştığınız işyerinde , yaşadığınız günlük sorunlar sizleri bir düşünmeye götürür. O an yaşadıklarınızı düşünür ve düşündüklerinizi kendi içinizde değerlendirirsiniz. Bu yaptığımız düşünme eylemini ise bilinçli düşünme olarak da adlandırabiliriz. Biz kendi bilincimiz ve isteğimiz ile düşünce üretiriz.


Beynimiz yukarıda anlatmış olduğumuz 2 durumda düşünce üretir. Hepimizin üretmiş olduğu düşünceler , bizleri hayatımız içerisinde yön verebileceklerini de unutmamak da fayda var.