Girişimcilik Nedir? Girişimci Kime Denir?

girisimcilik nedir

Günümüz itibari ile sık sık duyulan girişimcilik kavramı oldukça değerli hale gelmiştir. Girişimcilik nedir sorusunun aslında en basit ve açıklayıcı tanımı, kişinin kazanç elde etme isteği doğrultusunda karşılaşacak olduğu riskleri göz önünde bulundurup riski kabullenerek kendi işini kurmasıdır.


Girişimcilik üzerine adım atan kişilerin sayısı oldukça artmaktadır. Bunun başlıca sebepleri arasında bir şirkette çalışma ortamının yorucu, yada yaptığı işin karşılığında alacak olduğu ücreti haketmiyor olduğunu düşünmesidir.

Girişimci Kime Denir?

Belirli bir sermaye ile sanayi ve ticaret alanında, kar amacı isteği ve karşılaşabilecek riski üstlenen kişidir. Almış olduğu risk ile projesini faaliyete geçirir. Girişimci olarak adlandırılan bu kişiler, başka kişiler içinde çalışma ortamı sunarlar. Tek amaçları para kazanmak değildir. İnsanların istek talepleri doğrultusunda hizmet ve mal üretimi yapmaktadırlar.

Girişimcinin Özellikleri Nelerdir ?

İleriki zamanı önceden düşünüp, yorumlayıp ona göre bugünden hareket etmelidir. Girişimci kendine sonuna kadar güvenmelidir. Motivasyon çok büyük öneme sahiptir. İş planlamada gereksiz detaylar üzerinde durup boğulmamak gerekir. Zaman kaybına asla yer verilmemelidir.

Girişimcilik Neden Önemlidir ?

Girişimci hem ekonomik hem sosyal anlamda toplumun veya devletin gelişiminde rol almaktadırlar. Böylelikle de girişimcilik herkesi ilgilendiren bir durumdur.


Girişimci Özellikleri

  • İleri Görüşlülük
    En önemli özelliklerden biridir. İleriki zamanı önceden düşünüp, yorumlayıp ona göre bugünden hareket etmelidir. Gelecek zamanda ortaya çıkabilecek ihtiyaç, talepleri göz önünde bulundurup ileriye yönelik hazırlayacak olduğu projelerde girişimciliğin bir parçasıdır.

  • Özgüven
    Girişimci kendine sonuna kadar güvenmelidir. Asla ve asla özgüven eksikliğine yer yoktur. Her zaman kendinden emin bir tavır sergilemelidir. Alınan risk karşısında, yapılacak olan girişimde kendinize ve projenize sonuna kadar güvenmelisiniz.

İlginizi Çekebilir: Girişimcilerin Olmazsa Olması? Özgüven?

  • Motivasyon
    Motivasyon çok büyük öneme sahiptir. Girişimcinin başarıyı yakalaması hemen olunabilecek bir şey olmadığı gibi kolayda değildir. Yaşayacak olduğu birçok zorluk beklemektedir. Bir süre sonra başarıya ulaşmak için, çalışılan günlerin motivasyon kaybına yol açacağı aşikardır. Girişimci motivasyonunu yüksek tutarak bu zorlu yolların üstesinden gelmeyi bilmeli ve pes etmemelidir.

İlginizi Çekebilir: Adım Adım Motivasyon

  • Planlama
    İş planlamada gereksiz detaylar üzerinde durup boğulmamak gerekir. Bazı detaylara takılmamak da gerekir.

  • Zaman Yönetimi
    Zaman kaybına asla yer verilmemelidir. Zaman girişimcilikte çok iyi bir şekilde yönetilmesi gereken bir etkendir. Bir iş üzerinde çalışma süresini iyi yönetmek gerekir. Gereğinden fazla vakit ayırarak, o işe önem verdiğiniz gerçeği yansıtmamaktadır. Daha az sürede daha etkili olmaya çalışın. Zamanın değerini bilmek gerekiyor.


Şimdi burada duralım ve kendimizde şu ana kadar geçen maddeleri değerlendirelim. Değerlendirmeyi tamamladıktan sonra kaldımız yerden devam edelim.


  • Yönetim Becerisi
    Girişimciliğinizde bir ekip ile çalışıyorsanız, ekibinizi iyi yönetmeniz gerekmektedir. Ekip lideri olarak, motivasyonu yüksek tutmalısınız ki ekip çalışanları daha verimli ve kararlılık ile çalışmalarını sürdürebilsinler.

İlginizi Çekebilir: İşletme Yönetimi Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Finans Bilgisi
    Girişimcilerin projelerinde hayata geçirebilmek ve işleri büyütebilmek adına finans bilgisine sahip olması gerekmektedir. Birçok girişimciliğe adım atmakta olan kişilerin parayı nereye, nasıl kullanma konusunda yönetim bilgisi zayıf olduğu için projeleri daha yolun başında sonlanıyor. Finans bilgisi projeleriniz için hayati değer taşımaktadır. Bu süreçleri yönetebilmek adına finans bilgisine sahip olunmalı veya finans konusunu sizin adınıza yönetebilecek uzman kişilerle çalışmalısınız.

  • İletişim
    İletişim konusu son derece önemlidir. İletişim beceriniz iyi olmalıdır. Çalışanlarınızla, müşterilerinizle yada yatırımcılarla doğrudan iletişim kurmanız gerekecektir. Eğer iletişim kurmakta zorlanıyorsanız işiniz hiçte kolay değildir.

İlginizi Çekebilir: Empati Kurmanın Önemi Nedir?

  • Esnek Davranma
    Planladığınız işler düşündüğünüz gibi gerçekleşmeyebilir. Değişen şartlara, pes etmeden hareket ederek ayak uyduruyor olmanız için esnek davranmanız gerekmektedir.

  • Hırslı Olmak
    Girişim hayatınızda hırs başarınızı güçlendirecek bir etkendir. İşinizi büyütmek adına hırslı olmak gerekmektedir. Başarısızlıklar karşısında hırslı olarak pes etmemeyi sağlamak gerekir.


Bay Girişimci ailesi olarak , girişmekten kaçınmayın kendinize güvenin ve çıktığınız yolun zorluğu sizleri yolunuzdan alıkoymasın diyoruz ?


“Girişimci, aslında hayalinde canlandıran ve gerçekleştiren kişidir. O, bir şeyleri hayalinde canlandırabilir ve hayalinde canlandırdığı zaman nasıl yapacağını tam olarak görür.”
Robert L. Schwartz