Öğrenmenin En Kolay Yolu:Feynman Tekniği

Herhangi bir konuyu öğrenme çalışırken zorlanıyorsanız, bunun için ünlü fizikçi Richard Feynman’ın öğrenme tekniğini kullanabilirsiniz. Diyelim ki bir öğrencisiniz ve bir sınava hazırlanıyorsunuz veya bir çalışansınız. Yada Bir girişimcisiniz ve bir sunuma hazırlık yapıyorsunuz. Öğrenilecek o konuyu en kolay şekilde kalıcı nasıl öğrenebilirsiniz ?

Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir.

Albert Einstein

Ünlü fizikçi Richard Feynman dört adımlı bir strateji öneriyor. Bu strateji, yeni kavramları hızlı bir şekilde öğrenmek, sahip olunan bilgi boşluklarını gidermek, unutmak istenilmeyen fikirleri zihinde tutmak ve daha verimli çalışmak için kullanılıyor.

“Bir şeyi basit bir şekilde açıklayamıyorsan onu yeterince iyi anlamamışsın demektir.” temeliyle hareket eden bu kurallar şöyledir.

Öğrenmek istediğin konuyu seç ve çalışmaya başla

Boş bir not defterine, konu başlığını, konu hakkında bildiğiniz tüm veri ve kavramları yazın. Herhangi bir yeni kavram öğrendiğinizde hemen defterinize eklemeyi ihmal etmeyin.

Çalıştığın konuyu başkalarına anlatacakmış gibi açıklamaya çalış

Not defterinizin kalan kısmına, konuyu daha önce hiç duymamış birine anlatacakmış gibi, mümkün oldukça karmaşık kavramlar kullanmaktan kaçınarak bildiklerinizi yazın.

Bir küçük çocuğun anlayabileceği kadar basit bir şekilde yazmaya çalışmak, çok daha zor karmaşık konuları basite indirgemek için kendinizi zorlamış olursunuz. Böylelikle sonucunda değerlendirdiğimizde kendinizde tekrar etmek istediğinizde basit ifadeleri anlayabilmek konuyu taze tutmanızda çok daha etkilidir.

Açıklamaya çalışırken sahip olduğun bilgide birtakım eksiklikler olduğunu fark edeceksin, hemen geri dön

Bildiklerinizi yazdığınızda bazı kavramları tam olarak açıklayamadığınızı, bildiğinizi ama anlatamadığınızı fark edeceksiniz. Bunun için konuyla ilgili kaynağına geri dönerek tekrar edip, eksikliklerini tespit edip onları tekrar tekrar açıklayabilecek hale gelene kadar çalışın.

Basite indirge ve benzerlikler kur

Son adım olarak not defterimize yazıklarımızı gözden geçirebiliriz. Sonuç olarak karmaşık kavramlar kullanıp, daha önce bu terimlerden uzak olan insanların kafasını karıştıracak bu ifadeleri kullanmak yerine, dili basitleştirmek ve benzerlikler kurarak anlamanızı kolaylaştıracaktır.

Bu yöntem sayesinde öğrenmeyi ve hatırlamayı kolaylaştırmak ile birlikte düşünmenize farklı boyutlar kazandırabiliyorsunuz. Konuya daha geniş pencereden bakarak bakış açınızı genişleterek tüm konuyu daha detaylı, daha kaliteli ve en önemlisi daha hızlı bir şekilde öğrenmiş oluyorsunuz.