Stresle Başa Çıkmak için 20 İpucu

Stresle başa çıkmak için hepimiz çeşitli yolları denemişizdir. Kimi zaman başarı olmuş olup, zamanla başarımızı kaybetmiş olmalıyız ki buradasınız :). Sizleri stresle başa çıkmak için 20 ipucu ile baş başa bırakıyorum.

  1. Olumlu Düşünün

    Stres tüm yaşamınızı değiştirebilir. Yaşlılardan küçük çocuklara kadar herkes stresle baş etmektedir. Stres, zihnimizde veya bedenimizde bir şeylerin yapısını bozduğunu işaret eder. Bazen bu stres bizi başarıya itebildiği için her zaman kötü değildir fakat bazen de hayatımızı olumsuz yöne sevk eder.

  2. Kötü Alışkanlıklarınızdan Uzaklaşın

    Alkol veya sigara kullanmak sağlığımız için zararlıdır. Bazen stres semptomlarını geçici olarak ortadan kaldırır. Fakat bu yanlış bir seçimdir. İlerleyen zamanlardan sağlık sorunları yaşamanız kaçınılmaz ve stresi tamamen ortadan kaldırmayan bir yöntemdir.

  3. Sağlıklı Yaşam İçin Sağlıklı Beslenin

    Sağlıklı beslenmek, sebze ve meyve gibi dengeli beslenme diyeti kendinizi sağlıklı hissetmenizi sağlayarak stresle mücadelede iyi gelecektir.

  4. Fazla Kahve İçmeyin

    Kafein vücuda faydalı olduğu kadar zararları da vardır. Bu nedenle endişenizi artırabileceği gibi çarpıntıya sebep olabilecek yüksek miktarda kafein sağlığını bozarak strese neden olabilir.

  5. Spor Yapın

    Egzersiz, stresi azaltır ve yaşam kalitenizi artırır. Yapmayı sevdiğiniz egzersizleri yapabilir ya da yürüyüş yapabilirsiniz. Kendinize zaman ayırın ve düzenli olarak yapmaya çalışın. Dışarıda yürüyün. Gün ışığı ve yürüyüş hayatınızı olumlu yönde etkileyecek.

  6. İyimser Olmaya Özen Gösterin

    Pozitif olun ve olumlu düşünün. Olumlu düşünerek stresi hayatınızdan atmış olursunuz aksi halde olumsuz düşünerek modunuzu düşürür ve karamsar olursunuz. Enerjinizi yükseltmek için çocuk gibi şen olun. Çocukken yapmayı sevdiğiniz şeyleri yapın. Yapboz alın yapın, dans edin, müzik dinleyin. Kendinizi olduğunuz gibi gösterin, kalıplara girmeye çalışmayın. Rahat ol ve kendin olmanın tadını çıkar. İçinizdeki çocuğun zaman zaman ortaya çıkmasına izin verin.

  7. İlgi Odağınızı Değiştirin

    Yetişkinler için olan boyama kitaplarından alabilirsiniz ve stresinizi boyalarla renklendirebilirsiniz! Boyamayı sadece çocuklar yapmaz yetişkinler için uygun olan boyama kitapları da var.

  8. Hedefinizi Belirleyin

    Kendiniz için yapabileceğiniz hedefler koyun. Yapamayacağınız hedefler koyarak başarısız olup strese girmeyin. Örneğin, kilo vermek istiyorsanız, bir ayda 10 kg kaybetmenin kolay olmayacağını unutmayın. Hedeflerinize varmak için gerçekçi hedefler koyun.

  9. Zamanınızı İyi Yönetin Planlayın

    Zamanı verimli kullanın. Zamanı yönetmede başarılı olursanız işlerinizi yetiştirmek için strese girmezsiniz. Yapmanız gereken şeyleri yerine getirmek için kendinize yeteri kadar zaman ayırın.

  10. Reddetmeyi Öğrenin

    Gerektiğinde ‘hayır’ demeyi öğrenin.Çoğu kişi, her yardım istendiğinde herkese ‘evet’ der. Unutmayın, herkese yardımcı olamazsınız. Başkalarına yardımcı olmak için öncelikle kendi ihtiyaçlarınızı halletmeniz gerekir. Başkalarının hayatını kolaylaştırmak için kendi hayatınızı zorlaştırmayın.

  11. Kendinize Özen Gösterin

    Kendinize zaman ayırın. Öncelik listesinin en üstünde siz olmalısınız. Kalan zamanınızda başka şeylere zaman ayırın. Kendinizi unutmayın, hayatta önceliğinizin kendiniz olduğunu unutmayın.

  12. Kendinize Özel Gün Oluşturun

    Bazı zamanlar “Ben” gününüz olsun. Mesela bir pazar gününü kendinize ayırın ve yapmayı sevdiğiniz şeyleri yapın. Deşarj olun. Böylece hayat mücadelesi içinde kendini kaybetmeyeceksin.

  13. Kendinizi Şımartın

    Kendini şımart. Masaj yaptırın, spa terapisi için randevu alın. Rahatlayın ve stresi vücudunuzdan uzaklaştırın.

  14. Rahatlayın, Sakinleşin

    Aromaterapi size yardımcı olabilir. Sıcak bir banyo için küveti doldurun sevdiğiniz kokulu sabunlarınızı veya yağlarınızı ekleyin. Lavanta, papatya, ylang-ylang veya gül esansiyel yağı kullanmayı deneyin veya tütsü, mum yakın. Uykunuzda hoş kokular almak isterseniz yastığınıza sevdiğiniz kokuları sıkabilirsiniz.

  15. Düzenli, Kaliteli Bir Uyku Gerekli

    İyi uyku sizin daha çok strese girmenize engel olacaktır. Her gün aynı saatte uyur ve uyanırsanız düzenli uyku düzenine kavuşursunuz, birçok insan bu durumdan muzdariptir. Sizi uykunuzdan alıkoyacak aktivitelerden kaçının. Mesela oyun oynamak sizi bağımlı hale getirebilir, uyku düzeninizi tamamen alt üst edebilir. Film dizi izlerken kendinize kota koyun, uykunuzdan çalmasına izin vermeyin. Yatmadan önce alacağınız duş rahat uyku uyumanızı sağlayacaktır.

  16. Nefes Egzersizi Yapın

    Olumsuz bir durumla karşı karşıya kalırsanız, derin bir nefes alın ve 10’a kadar sayın, sakin kalmaya çalışın. Akılcı çözümler bulun, sonradan pişman olacağınız şeyler yapmaktan kaçının. Unutmayın öfkeyle kalkan zararla oturur. Sinirlenip strese girmektense elinizden geleni yapıp çözüm üretin.

  17. Sakin Bir Ortama Geçin

    Gözlerinizi kapatıp sakin bir ortama geçin, bu ortamda gürültü ve ortam kirliliği olmamasına özen gösterin. Sakinleşinceye kadar bu ortamda durumaya özen gösterin.

  18. Meditasyon Yapmayı Deneiyn

    Meditasyon yapmayı deneyin. Meditasyon son zamanlarda ivme kazanıyor ve birçok insan tarafından uygulanıyor sadece zihni rahatlatmakla kalmıyor, aynı zamanda en önemlisi vücudunuzu da rahatlatıyor. Rahatlayan vücutta stres azalıyor.

  19. Gülümseyin

    Gülmek stresle mücadelede en iyi ilaçtır. Komik videolar izleyin. İzlemekten zevk aldığınız, komik bulduğunuz şeyler izleyin. Sohbetinden hoşlandığınız sizi güldüren arkadaşlarınızla vakit geçirin. Neşeli insanlarda stres seviyesi düşer.

  20. Sorunlardan Uzaklaşın

    Sizi strese sokan şeylerin biliyorsanız ortadan kaldırın, kaldıramadıklarınızla baş etmeyi öğrenin. Hayata karşı olumlu bakmayı da öğrenin. Daha iyi stres yönetimi teknikleri öğrenin, dağ gibi büyüyen sorunlar bir zaman sonra önemsiz hale gelecektir. Önemli olan sizin sağlığınız. Daha sağlıklı, daha enerji dolu ve daha mutlu olursanız çıkan engelleri kolaylıkla aşarsınız. Her insanın hayatında zorluklar olduğunu unutmayın.


Stresle başa çıkmak için 20 ipucu adlı makaleyi okuyanlar için, İlginizi Çekebilir: Başarının Kapısını Açan Anahtar: Nasıl Çalışkan Olunur?